۹ مهر ۱۳۹۲، ۱۱:۳۳

مهر گزارش می دهد/

هفت دغنان شهری به قدمت تاریخ / گسکر بی دفاع در برابر حفاری قاچاقچیان

هفت دغنان شهری به قدمت تاریخ / گسکر بی دفاع در برابر حفاری  قاچاقچیان

صومعه سرا – خبرگزاری مهر: شهری تاریخی در هفت دغنان ضیابر کشف شده است که قدمت این شهر به هزار و 400 سال می رسد.

به گزارش خبرنگار مهر، امروزه از بقایای این شهر قدیمی که زمانی شهری آباد و پر رونق بوده می توان به آثاری همچون خانه، حمام، پل خشتی، بازار و از همه مهمتر گور سید خروسه اشاره کرد.

 همچنین این شهر زمانی محل حکومت امرای گسکر بوده و قدمت آن به دوره صفوی و ایلخانی بر می گردد. در حدود نیمی از جنگل هفت دغنان را آثار ویرانه ای شهر پوشانده که به همراه آن قطعات سفال های ساده و لعابدار منقوش از دوره صفویه به چشم می خورد.

شهر گسکر از دست قاچاقچیان در امان نمانده است

در شهر گسکر به تونل هایی بر خوردید که طرف دیگرش در مناره بازار است، در جا به جای این شهر مدفون شده گودال هایی مشاهده می شود که از دست قاچاقچیان در امان نمانده است و میراث جاودانه ملت عزیز را غارت کرده اند.

در این شهر  تاریخی به قبری بر می خورید که متعلق به سید خروسه  است، این سید یکی از پادشاهان و زن آقا سید شرف شاه بوده است.

یک باستان شناس  در این  باره گفت: شهر هفت دغنان پس از کاوش‌ های باستان شناسی و آشکار شدن بقایای شهر می‌ تواند به یکی از مهمترین قطب ‌های گردشگری استان گیلان تبدیل شود.

ولی جهانی همچنین محوطه تاریخی هفت دغنان را یکی از مهمترین محوطه ‌های اسلامی عنوان  کرد و افزود: تا کنون بخش ‌هایی از بازار صفوی به همراه دکان ‌های آهنگری و سکه ‌‌های آن دوران  در این محوطه کشف شده است.

وی همچنین شهرستان صومعه سرا را نمادی از تمدن و تاریخ کهن کشور و گیلان دانست و گفت: شهر تاریخی و قدیمی هفت دغنان  در منطقه " گسکر " صومعه سرا قرار دارد که در گذشته مرکز حکومت گسکرات بوده است.

بناها و محوطه های تاریخی زبان خاموش تاریخ كهن

این باستان شناس ادامه داد: اهمیت حفظ میراث فرهنگی اعم از ملی و جهانی بر هیچ كس پوشیده نیست زیرا بناها و محوطه های تاریخی زبان خاموش تاریخ كهن این سرزمین هستند كه می توانند فضای روشنی از گذشته تاریخی مردمان را به آیندگان ارائه كنند.

به هر ترتیب در کتاب از "آستارا تا استرآباد"  اثر دکتر "منوچهر ستوده " در خصوص منطقه گسکر آورده شده است، در زمان فتحعلی شاه است که حدود "گسکر" مشخص می شود و حاکم این بخش "زیکسار" را مرکز حکومت خود می کند، دهکده های که در زمین های هموار قرار داشتند، بنام "یل گسکر" و دهکده های کوهستانی همجوار را که تالش نشین بود، "تالش گسکر" خواندند. همچنین در این کتاب نوشته شده است مرکز اصلی گسکر طاهر گوراب یکی از بخش های فعلی صومعه سراست که در 9 کیلومتری شمال غربی کسما و هفت کیلومتری مرداب انزلی کنار رودخانه خالکیا بنا شده است.

 دکتر ستوده در این کتاب نوشته است، در زمان رابینو (1331 قمری) جمعیت این شهر  918 خانوار بوده است که  گیلک و شیعی مذهب بوده اند.

 فرماندار صومعه سرا ظرفیت گردشگری شهر تاریخی گسکر را بی نظیر دانست و گفت:  این شهر دارای آثار تاریخی فراوانی است و می تواند در جذب و ماندگاری گردشگران این شهرستان موثر باشد.

میرزا حسینعلیزاده بر ضرورت تدوین برنامه های هدفمند در راستای احیای فضای گردشگری این شهر تاریخی  تاکید کرد و افزود:  توسعه زیر ساخت های مناسب،  پاکسازی محوطه شهر گسکر از گیاهان و علفزارهای زائد، ساخت راه دسترسی مناسب برای بازدید گردشگران و سایر موارد در منطقه می تواند به پویایی اقتصاد گردشگری صومعه سرا کمک کند.

وی همچنین با اعلام اینکه مناطق تاریخی همچون هفت دغنان امروز زبان گویای تاریخ هستند، اظهارداشت: این مناطق اهمیت بسزایی در كشف حقایق دوران گذشته دارند.

ظرفیت گردشگری شهر تاریخی گسکر بی نظیر است

فرماندار صومعه سرا گفت: بناهای تاریخی شرح حالی از جنگ ها، فتوحات، وقایع مهم تاریخی، نوع زیست و معیشت مردم در طبقه های مختلف اجتماعی، پوشاك و حتی آئین های مردمی در اختیار كاوشگران قرار می دهد و به همین دلیل صیانت از این محوطه ها كه امروزه یكی از مناطق گردشگر پذیر در اقصی نقاط جهان هستند، اهمیت ویژه می یابد.

بدون شک کاوش و گمانه زنی های انجام گرفته در نقاط مختلف این محوطه نشان می دهد که شهر مزبور بر اساس الگو و سیستم شهری پیشرفته طراحی و تمامی خصوصیات شهرهای دوره اسلامی را در گیلان دارد.

با توجه به آثار به دست آمده از این شهر که شامل آجر، سفال، شیشه، کاشی، استخوان و فلز است، باستان شناسان به این نتیجه رسیده اند که این شهر  در گذشته دارای ساختمان های بسیار مجلل و زیبا بوده که در راه توسعه و پیشرفت گام برمی داشته است.

این محوطه بقایای از یک شهر وسیع دوره اسلامی است که امروزه در میان پوشش گیاهی انبوه از چشم دور مانده است، در چشم اندازهای این محوطه آثاری از برجستگی های مربوط به ابنیه قدیمی که پوشیده از گیاهان و درختچه های جنگلی است، دیده می شود.

نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی  محوطه ها و بناهای تاریخی را در پویایی صنعت گردشگری بسیار مهم دانست و گفت:  شهر تاریخی گسکر  می تواند در این زمینه نقش ویژه ای ایفا کند.

محوطه بقایای یک شهر وسیع دوره اسلامی در میان پوشش گیاهی انبوه

حمیدرضا خصوصی ثانی بر لزوم صیانت از این محوطه تاریخی تاکید کرد و افزود:  میراث فرهنگی هر کشور آئینه جان، اندیشه و معنویت آن منطقه است که گاهی در معرض بی توجهی و نابودی قرار می‌گیرد بنابراین آگاهسازی مردم به این میراث های ارزشمند و برنامه ‌ریزی های دقیق فرهنگی، عمرانی برای نگهداری از آنها امری ضروریست.

به هر حال شهر تاریخی هفت دغنان ظرفیت  خوبی برای توسعه گردشگری صومعه سرا و حتی گیلان است بنابراین صیانت و احیای این محوطه تاریخی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که مسئولان باید به این مهم توجهی ویژه داشته باشند.

کد خبر 2146587

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha